BOX WITHIN

Kunsthalle in Redhook
Location: Brooklyn, New York

Instructor: Stephen Rustow

Kunsthalle proposal for Redhook, Brooklyn housing three flexible galleries and five artist dwellings
with a combination of other supporting programs that includes artist workshop, auditorium, archive
and a cafe. The design strategy is highly reponsive to the urban context with strong consideration of
materiality, views and natural light.

1.0

Materiality
Post-industrial red bricks warehouses characterizes the neighborhood’s material palette. Red-pigmented boardform concrete responses to the urban texture. The use of concrete to differentiate the typology of museum from warehouses.

Context

2.0

Urban Connector
The core concept is to design the Kunsthalle as an urban connector that respects the urban fabric by connecting the local neighborhood with the Manhattan Ferry Pier while creating a strong axis and visual connection with Manhattan

Urban Strategy

3.0


Structure & Lightspace

The spatial sequencing of galleries are guided by lighting condition reinforced by the structural order, creating an inseperable relationship. 

Concept

4.0


Building Plans
Interior plan orients according to the axistowards true North and Manhattan. The arrangment is derived from the consideration of views, natural lighting as well as urban condition of the Kunsthalle.

Order / Organization

5.0

In Conversation | Artist Dwellings
Gallery dedicated to artist in residence. This adds an important social value to the Kunsthalle as a space for artistic creation. It marks the boundary of the artist dwelling while serving as a place that facilitates conversation between the artist and the gallery visitors.


Embedded Light | Galleries
Galleries with controlled artificial and natural lighting anticipates exhibition in different form, scale and medium.

Black box gallery - In the heart of 2/F to accomodate light installations
Double-storey gallery - Equipped with laylight for large-scale sculptures and wall paintings
Top Floor Open Gallery - Structural Sawtooth skylight creates large span gallery with maximum curatorial freedom


All work copyright Jeremy Son
2015-2020
except when noted.